Grafika >>> Gyakori kiterjesztésekBMP - Windows BitMaP (bittérkép)
(Windows, OS/2,
Mac, Linux, mobil eszközök)

A BMP fájl tömörítetlen bittérképes (BitMaP) grafikus formátum. Az egyik legrégebbi Windows-os fájlformátum, minden képszerkesztő, képnéző program kezeli.

1, 4, 8, 16, 24, vagy 32 bites RGB színmélységet képes tárolni. Bár veszteségmentesen megőrízheti a grafikus információkat, grafikusok inkább a sokrétűbb tiff formátumot részesítik előnyben.

Napjainkban nagy mérete miatt, leginkább csak átmeneti formátumként, egy eredeti példány tárolására, vagy alkalmazásokban használatos. Internetre, hordozásra, megosztásra jpg vagy png formába alakítjuk át, tömörítjük

Lap tetejére


TIFF, TIF - Tag(ged) Image File Format (címkézett képfájl formátum)
(Windows, OS/2, Mac, Linux)

A formátum elnevezése TIFF, de többnyire TIF a fájl kiterjesztése, mindkét kiterjesztés azonos. Ez a formátum magas minőségű, 1-24 bites, eredetileg veszteségmentes, tömörítetlen, szabványos bitmap képformátum.

Bár sokrétűségét bizonyítja pl., hogy tartalmazhat rétegeket, többoldalas képeket, teljeskörűen szinte semelyik szoftver sem támogatja, mert a TIFF formátum folyamatos fejlesztése és javítása közben mintegy 50 variánsa jött létre. Ennek ellenére a professzionális nyomdai előkészítő és grafikus munkák egyik legelterjedtebb fájlformátuma. Szkennerek alapformátumként tekintik.

Mára többféle tömörített változata is él, a hétköznapokban legelterjedtebb a JPEG.

Lap tetejére


JPEG, JPG - Joint Photographic Experts Group (a készítő csoport neve)
(Windows, Mac, Linux, mobil eszközök)

A jpeg fájl veszteségesen tömörített, 24 bites bittérkép formátum. Lehetőség van a tömörítés fokának megválasztására, és ezzel befolyásolhatjuk a felvétel minőségét is. Napjainkban elsősorban a digitális fényképezőgépeknél alkalmazzák a memóriába elhelyezhető felvételek számának növelésére.

A JPG fájl JPEG tömörítésű, csak kiterjesztésében tér el attól, a 16 bites rendszerek miatt (DOS, Windows 3.1, stb.). Mivel ezeken a rendszereken kezdett elterjedni, ma is inkább a 3 karakteres forma az ismertebb, gyakrabban használt.

Lap tetejére


GIF - Graphic Interchange Format (grafikus csereformátum)
(Windows, Mac, Linux, DOS)

A CompuServe vezette be 1987-ben a GIF formátumot, amely egy legfeljebb 256 színű, bittérkép formátum. Grafikai elemek, logók, szimbólumok és animált képek megjelenítésére használatos, fényképek tárolására nem ajánlott.

Az első GIF formátumot (87a) egy olyan változat követte (89a), mely már több kép, "mozgókép" bemutatására is alkalmas.

Lap tetejére


PNG - Portable (Public) Network Graphics (hordozható (nyilvános) hálózati grafika)
(Windows, Mac, Linux, DOS)

A PNG formátum a tulajdonképpen a GIF leváltására készült. "Melléktermékként" a PNG azonban több ponton is használhatóbbra sikeredett a GIF-nél.

Először is a tömörítése 5-25%-al hatékonyabb, továbbá a PNG kiterjesztésű fájlok tartalmaznak egy 8 bites átlátszósági csatornát, mellyel nem csak átlátszatlan és átlátszó kép létrehozása lehetséges, hanem a kettő közötti szintre is halványítható a kép fájl. Nem csak 256 színű megjelenítést támogat, hanem true color színmélységet is, egészen 48 bitig. Támogatja a fokozatos megjelenítést (Adam-7) és a gamma korrekciót.

Lap tetejére


WMF - Windows Metafile (Windows metafájl)
(Windows)

A WMF fájl 16 bites vektorgrafikus és bittérképes képi információk tárolására is képes formátum, mely eredetileg a Windows alkalmazások közötti grafikus adatok cseréjére készült. A főleg Microsoft Office alkalmazásokban használt clipart képek, fájlformátuma is ez. Továbbfejlesztett 32 bites formája az EMF.

Lap tetejére


EMF - Enhanced Windows Metafile (kiterjesztett Windows metafájl)
(Windows, Mac, Linux)

Az EMF fájl a wmf vektorgrafikus kép fájl, továbbfejlesztett, 32 bites változata. A Microsoft Office alkalmazásai számára fejlesztett EMF, további utasításokat tartalmaz a WMF-hez képest. Tartalmaz egy nyomtató nyelvet, mely grafikus adatokat küldhet a kompatibilis nyomtatók számára.

Lap tetejére


SVG - Scalable Vector Graphics File (skálázható vektorgrafikus fájl)
(Windows, Linux, MacOS, mobil eszközök)

Az SVG fájl formátum, XML alapú, statikus vagy animált elemeket tartalmazó, kétdimenziós kép fájl. Tartalmazhat vektorgrafikus, bitmap és szöveges objektum típusokat. Az XML felépítésű leíró nyelv miatt, kereshető, indexelhető, scriptelhető és tömöríthető. Tartalmazhat linkeket is (XLinks). Számtalan alkalmazás képes olvasni, pl. a legtöbb webböngésző, és egyre több szoftverrel készíthető.

Lap tetejére