Turkáló >>> Fantasztikus térkép a tenger alatti kábelekrőlForrás: http://index.hu/tech/2013/02/01/fantasztikus_terkep_a_tenger_alatti_kabelekrol/

A TeleGeography elkészítette az tenger alatti >>> kábeleket ábrázoló térképének 2013-as verzióját. A grafikán 232, víz alatti, országokat összekötő kommunikációs kábel látható. A térképkészítők megjegyzik, hogy a sebesség tekintetében csak becslésről van szó, valamint hogy a kábelről elérhető helyeken olcsóbb és gyorsabb az internetes hozzáférés, mint ahol műholdakon kommunikálnak.

A kábelek helyzete mellett egy grafikon bemutatja az elnevezéseket és a kapcsolódásokat 1992 és 2012 között. Például a 2008-ban az Alcatel-Lucent által lefektetett Challenger-Bermuda 1 összekapcsolja az USA-t és Bermudát, alapkapacitása pedig 20 gigabit per másodperc, amely 320 gigabit per másodpercig húzható fel. Az Egyesült Államokat és Japánt összekötő Unity/EAC-Pacific kábel lefektetését a Google fizette, kapcsolat kiépítése 300 millió dollárba került.A grafikonokról kiderül a hálózatok késleltetési ideje is. Japánból az USA felé, az Egyesült Államokból Dél-Afrika felé a legrosszabb a kapcsolat minősége, de Brazliából szinte mindenfelé nagy a késleltetés. A forgalomról is kapunk egy becslést. Nem meglepő, hogy a transzatlanti kommunikáció nagymértékű, de India és Afrika, valamint Alaszka és Ausztrália között is komoly értékeket találunk.

A térképen látható kábelek közül 12 csak jövőre épül meg. A térkép >>> így néz ki nyomtatott formában és  >>> ide kattintva egy interaktív felületen is elérhető. Az utóbbira lassan töltődik be, a készítők valószínűleg nem számítottak ekkora érdeklődésre.